четвъртък, 2 юни 2011 г.

Как да залепим тапет от ПВЦ фолиоЛепенето на фототапет от PVC фолио се извършва минимум от двама души. Единият лепи фототапета, другия придържа ролката така че да няма кривини и да не се обтяга, помага при наместването и застъпването между две съседни парчета от фототапета.
1. Подредете тапета във вярната последователност.Частите от фототапета се лепят с 1 см застъпване на ролките, т.е. всяка следваща ролка от фототапета се залепва върху около 1 см от предходната ролка. Лепенето може да започне както от дясно на ляво така и от ляво на дясно.
2. Отстранете около 20 см от силиконовата хартия (задният слой на фототапета), като я прегънете назад. Целта е да се открие около 20 см леплива част от фолиото, с която ще се стартира лепенето на първата ролка от фототапета. Не отлепвайте целия заден слой
3. Фиксирайте фототапета на стената, без да залепвате откритата 20 сантиметровата ивица. Целта е да позиционирате първата част от фототапета върху стената, като се водите по тавана или спрямо желаното местоположение. Ако се водите по тавана е желателно фототапетът да обхваща 1-2 см от него, за да имате аванс, ако случайно таванът е с променлива височина. Няма идеално равни височини в двата края на стената. След като залепите целия фототапет ще отстраните ненужните части от тавана.
4. След като фиксирате първата част от фототапета върху стената, залепете откритата леплива част от него върху стената с помощта на специална текстилна шпатулка или с ръце
5. Лепенето на фототапета винаги започва от горе на долу от средата на ролката в посока ляво и дясно
6. След залепване на първоначалните 20 см от фототапета върху стената пъхнете ръката си между фототапета и стената. Внимателно отлепете около 10-20 см от силиконовата хартия, като в същото време внимавате откритата леплива част от фототапета да не се залепи нежелано за стената. Следва внимателно залепяне с помощния инструмент, като отново започвате от средата в посока от средата на ляво, а после от средата на дясно. Лепенето на фототапета трябва да е бавно с по 1-2 см на ред. Не трябва да лепите на веднъж цялата открита леплива част от 10-20 см. Когато стигнете до момент, в който е нужно да откриете още леплива част, направете го и продължете лепенето на фототапета отново бавно сантиметър по сантиметър. Така няма да допуснете грешка.
7. Поетапно отстранявайте силиконовата хартия от фототапета, докато залепите цялата ролка.
8. След като залепите първата ролка потърсете втората ролка. Убедете се, че е тя, защото има фототапети, при които има вероятност да се заблудите.
9. Отново отлепете 20 см от силиконовата хартия и я прегънете назад.
10. Наложете цялото парче върху стената, без да залепвате откритата леплива част от фототапета.
11. Фиксирайте тази част от фототапета спрямо предходното парче, като новото парче трябва да застъпи около 1 см от предходното парче. Един човек държи парчето фототапет в горната част на стената. Втори човек изпъва и долепя цялото парче до стената, като целта е той да намести шарките от едното парче и от другото парче. Може да си помагате с хартиено тиксо за фиксиране на фототапета.
12. След като се убедите, че шарките от едното парче фототапет се застъпват правилно с другото парче може да залепите 20 сантиметровата открита леплива част по вече познатия начин.
13. След залепване на последната ролка с остър макетен нож изрежете излишната част по тавана и пода.


Няма коментари:

Публикуване на коментар